Det læser de besøgende på HBOLD lige nu

Nikolaj Jensen

Nerver af verdensklasse: Danmark videre efter vanvittigt fight mod Egypten

Kvartfinalen skulle helt ud i to gange forlænge spilletid og straffekast, før Danmarks forsvarende verdensmestre med hiv og sving kunne spille sig forbi i Egypten og videre til semifinalen med en samlet 39-38-sejr.

Lever du endnu?

Fy for s…. et drama og en håndboldkamp, der vil gå over i historiebøgerne for at være fuldstændig sindssygt, medrivende og bølgende drama, der kunne være gået til begge veje. Men det skulle ud i den ultimative afgørelse på straffekast, før Lasse Svan på det sidste straffekast sikrede Danmark semifinalepladsen.

De ubesejrede danske verdensmestre kom fra første fløjt i egyptiske menneskehænder, der hurtigt fik skudt en 0-3-føring på måltavlen.

Dansk chokstart. Angrebet hakkede, Mikkel Hansen var uskarp, forsvaret struttede, Henrik Møllgaard hang evigt bagefter og Niklas Landin var ikkeeksisterende.

Først efter seks minutter og 39 sekunder fik Danmark de egyptiske netmasker til at blafre. Mikkel Hansen brød den lille forbandelse, der var blæst ind over det danske hold som en styg og grusom sandstorm.

Men det fysisk stærke hjemmehold havde helt styr på alt, hvad de lignede det første kvarter, hvor sandet virkede til at have forstyrret Niklas Landin, der blev viftet ud til fordel for Kevin Møller. 6-8.

Langsomt men sikkert vågnede Jacob Holms hurtige fødder fra dvaletilstand, Lasse Andersson brillerede ikke bare med muskler og sammenhængskræfter i forsvaret men tog det også med i overblikket i kontrafasen, hvor han sørgede for ro, overblik og en håndfuld lækre assists.

Skraldespand Saugstrup blev hyppigt brugt og udnyttet med fem mål på fem forsøg, der bragte optimisme og glæde ind i den danske lejr ovenpå den absolut sværeste halvleg ved dette VM.

Tårnhøje Ali Zein skød sammen med Yahia Omar hjørnerne i smadder og nød godt af, at den danske defensiv ikke fik lukket eller stoppet

9-10 efter 20 minutter var den sidste føring til værterne, inden Kevin Møller lukkede af og den danske kontrafase rullede hen over de håbefulde egyptere, som mistede modet og overhånden mere og mere. 10-10 voksede sig fra 12-11 til 13-11 og 15-12, inden Lasse Svan med et blødt lop i sidste sekund sørgede for 16-13.

Chokstart på anden halvleg

Lige så suverænt de sidste danske minutter var før pausen, lige så nervøst og usammenhængende var de første efter pausen.

Pausestillingen blev formøblet til 17-18 en håndfuld minutter efter peptalken i pausen, hvor Nikolaj Jacobsen allerede efter syv minutter i en timeout beordrede sine tropper i syv-mod-seks.

Mikkel Hansen var for langsom, ubeslutsom og skød tre dyre bolde direkte over i hænderne, som igen overlod initiativet og føringerne til pyramidelandet til 17-18, 18-19, 19-20, 20-21, 22-23 … Præmisserne var konstant på egypternes hænder indtil det 48. minut, hvor Lasse Svan i en heldig opsamling først gjorde det til 24-23 og Mathias Gidsel i et køligt gennembrud sendte føringen på 25-23.

Intensiteten var på kogepunktet, og det var nærmest kun muligt at trække vejret, når holdene blev kaldt til et minuts timeout. Neglene var allerede bidt ned. Så måtte det gå ud over puderne og andet sofatøj i de afgørende minutter, hvor den intense nervekrig blot bed til i størrelse og vildskab.

Og det sagde ellers ikke så lidt for et dansk hold, der indtil videre har bumlet og tromlet over enhver modstander ved VM. Pludselig blev de forsvarende mestre presset helt ud i torvene på en aften, hvor modstanden var uhyggelig stor.

Forlænget monsterdrama

Det videre danske avancement lå og truede i afgrunden, da Omar bragte Egypten i front med 27-28 med ét minut igen. Magnus Landin var heldigvis køligheden selv og udnyttede sin chance med 20 sekunder retur. Ellers var det farvel og tak.

Så spidsede dramaet ellers til – bedst som man troede, det ikke var muligt. Egypten havde alletiders mulighed for at fuldende sensationen med rigtig, rigtig god tid de sidste 28 sekunder. Men så valgte Mohamed Mamdouh at trisse ind på banen som den ottende mand, og det fik store konsekvenser.

Og så vendte dramaet ikke bare: Mamdouh røg ud med tårerne trillende ned ad kinderne og trøjen trukket helt op over hovedet. Bolden blev dansk, og så var alle muligheder pludselig på danske hænder.

Men det sidste danske angreb fes ud i det brandvarme sand og dramaet skulle ud i forlænget spilletid. Én gang forlænget drama var ikke nok. Igen holdt danske føringer på 30-28 og 31-29 ikke i særlig lang tid i nogle minutter hvor det psykologiske spil tog overfor spillet på banen.

Efter røde kort, drama der hører til sjældenhederne og en afgørelse på straffekast er Danmark klar til VM-semifinalen på fredag, som enten bliver mod Spanien eller Norge, der spiller sin semifinale klokken 20.30.